Sisteme de incalzire, ventilatie si climatizare de inalta eficienta.
  Home / Blog / Info centrale termice / Ghid de micro-cogenerare

  Ghid de micro-cogenerare

  0
  Share:
  Ce este micro-cogenerarea?

  Cogenerarea reprezinta producerea simultana a energiei electice si a energiei termice in acelasi proces dintr-o sursa primara de energie(gaz natural, biogas, etc.). Producţia de cogenerare care asigură realizarea unor economii de energie primară de un anumit nivel faţă de valorile de referinţă ale producţiei separate de energie electrică şi energie termică se numeste cogenerare de inalta eficienta. Micro-cogenerarea se refera la sisteme de cogenerare de pana la 50 kWh.

  Avantajele micro-cogenerari:

  • Independenta fata de reteaua electrica
  • Eficienta ridicata
  • Emisii de CO2 scazute pe kWh produs
  • Fara pierderi de energie in reteaua de distributie
  • Utilizare eficienta a combustibililor fosili
  Cand este un sistem de micro-cogenerare viabil?

  • Atunci cand utilizam sistemul cel putin 6000 de ore pe an, ideal 8000 de ore.
  • Atunci cand sistemul functioneaza la 100% din capacitatea electrica
  • Atunci cand putem utiliza permanent energia termica produsa.
  • Atunci cand avem nevoie de un generator de curent de back-up.
  Aplicatii pentru micro-cogenerare:

  Din punctul nostru de vedere cele mai potrivite aplicatii pentru micro-cogenerare sunt: SPA-urile, piscinele acoperite, hotelurile si pensiunile, spalatoriile, acestea avand un consum relativ mare de apa calda pe tot parcursul anului. Micro-cogenerarea poate fi folosita impreuna cu tehnologia de racire prin absortie pentru producerea apei racite.

  Studiu de caz:

  La inceputul anului 2015 , producatorul german Wolf Heiztechnik a lansat pe piata un sistem de micro-cogenerare cu o putere electrica de 4 kW, sistem ce poate fi achizitionat de catre oricine doreste sa-si instaleze un sistem de micro-cogenerare acasa.

  Sistemul propus de Wolf produce 4 kWh curent electric si 12 kWh agent termic la temperatura de 85 de grade pe tur cu un consum de gaz natural de 1,7 metri cubi pe ora.

  Haideti sa calculam randamentul sistemului pentru 8000 de ore de functionare pe an presupunand ca suntem un centru SPA si consumam toata energia produsa de sistemul GTK-4.

  Consum anual: 1,7 m3 de gaz x 8.000 ore = 13.600 m3/an.

  Cost anual pentru combustibil: 1,5 lei/m3 * 13.600 m3 = 20.400 lei

  Productie electrica anuala: 8.000 h * 4kW = 32.000 kWh

  Productie anuala energie termica: 8.000 h * 12 kW = 96.000 kWh

  Pentru comparatie cu un sistem clasic, in cazul in care am fi consumat energia electrica din retea am fi platit

  32.000 kWh * 0,4 lei/kWh = 12.800 lei / an.

  La acest cost se adauga consumul de gaz pentru producere a 96.000 kWh termici cu o eficienta a cazanului de 95%, adica

  (96.000 kWh / 10 kWh/m3)/0,95 = 10.105 m3 gaz natural * 1,5 lei/m3 = 15.160 lei / an

  Cati bani am economist pe an?

  Comparand situatia in care consumam gaz natural de 20.400 de lei pentru alimentarea sistemului de cogenerare cu situatia ‘clasica’ in care cumparam energie electrica de 12.800 de lei si gaz de 15.160 de lei) realizam o economie de (12.800+15.160)-20.400 = 7.560 de lei /an.

  Din aceasta economie trebuie bineinteles scazut costul de intretinere al sistemului de cogenerare, cost ce poate fi echivalat cu intretinerea unei masini de mic litraj (schimb ulei, schimb filtre ulei si aer, schimb bujii).

  Durata de viata a unui sistem de cogenerare este de cca 80,000 de ore cu o revizie capitala; din acest punct de vedere amortizarea sistemului se calculeaza la o valoare anuala mica, facand si mai atractiva investitia.

  In concluzie, tehnologia cogenerarii a devenit accesibila publicului larg. Utilizarea sistemelor de  micro-cogenerare poate aduce beneficii atat din punct de vedere economic dar si din punct de vedere al stabilitatii in aprovizionarea cu energie electrica a consumatorilor. Un sistem energetic in care capacitatile de productie sunt distribuite mai aproape de consumatori poate face fata mai bine varfurilor de sarcina si poate suplini oprirea neprogramata a unor producatori din sistemul centralizat.

  Articole asemanatoare:
  Accesează magazinul online

  Fii la curent cu noutatile

  Pe Facebook

  Pe Linkedin

  Pe Email