Skip to main content
search
BlogEvenimente

Tabara BioTrain – Impulse Germane XXXVI

By 07/07/2017No Comments

Proiectul BioTrain este un proiect realizat prin suportul financiar al operatorului SEQUA, al Ministerului German pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (BMZ) si a sponsorilor Kuntchar&Schlüter si Spelleken Associates. Proiectul se desfasoara in cadrul Colegiul de Ecologie din Chisinau si pana la finalizarea acestuia au mai ramas aproximativ trei luni. Cu aceasta ocazie a avut loc o tabara de vara ce s-a desfasurat din data de 19 iunie pana in data de 23 iulie 2017 in localitatea Vadul lui Voda din Republica Moldova.

Impulsuri Germane este serviciul de informare lunar pentru planificatorii regionali din Republica Moldova. Acest serviciu este editat de Asociatia Moldova Durabila, un grup de specialisti in infrastructura axat pe solutii moderne pentru eficienta in lucrari edilitare si protectia mediului.

Datorita procesului ambitios de predare in cadrul proiectului, cat si a gamei largi de cunostinte despre tehnologii, procese tehnologice si cunostinte aplicabile in teme de mediu, 60 de studenti de la Colegiul de Ecologie vor acumula in cadrul taberei un volum mare de cunostinte practice.

Partenerul principal care face posibila vizita de lucru la o instalatie de biogaz din Moldova este compania Südzucker Moldova SA (www.szm.md). Compania a fost fondata in anul 1999 ca rezultat al investitiilor directe germane. Investitorul a luat Moldova in considerare pentru constructia fabricii de zahar, in pofida concurentei mari a producatorilor tropicali. In prezent, Südzucker opereaza o fabrica de biogaz standard ce prelucreaza resturi de sfecla de zahar si le transforma prin fermentare anaeroba in biogaz si mai apoi in electricitate si caldura. Energia rezultata este utilizata in centrul operational al companiei din orasul Drochia.

Pe langa partea practica, trei traineri au asigurat partea teoretica, dar bazata pe experiente reale, si anume:

  • Adrian Moisa, 40, specialist in tehnica energetica, a explicat contextul si managementul operational al centralelor de cogenerare ca baza a producerii descentralizate de energie electrica.
  • Dennis Uhlendorff, 31, fermier si inginer, a explicat managementul varietatii de biomasa folosita in instalatiile de biogaz pentru un randament cat mai inalt.
  • Grigorii Retis, inginer, a asistat studentii pentru ca acestia sa-si aplice ulterior cunostinte dobandite de la expertii internationali in contextul dezvoltarii segmentului energiei regenerabile din Moldova

Trainerul principal din intregul program al taberei a fost Dl. Uhlendorff, acesta fiind responsabil de exploatarea unui mare numar de statii de biogaz din Germania. Cunostintele sale sunt importante nu numai pentru studentii de la colegiu, dar si pentru potentialii investitori din Moldova, pentru a eficientiza procesul de achizitie a instalatiilor prin intelegerea procesului de operare corect al unei statii.

Deoarece tabara de vara are un program ambitios in domeniul protectiei mediului, evenimentul se desfasoara acolo unde este soare, apa si natura, deci intr-un mediu sanatos pentru elevi, si anume in tabara scolara de la Vadul lui Voda.

[mk_image src=”https://www.jetrun.ro/wp-content/uploads/2017/07/IMG_7475.jpg” image_width=”800″ image_height=”350″ crop=”false” lightbox=”false” frame_style=”simple” target=”_self” caption_location=”inside-image” align=”left” margin_bottom=”10″][mk_image src=”https://www.jetrun.ro/wp-content/uploads/2017/07/19496267_1698782420428015_1000278082_o.jpg” image_width=”800″ image_height=”350″ crop=”false” lightbox=”false” frame_style=”simple” target=”_self” caption_location=”inside-image” align=”left” margin_bottom=”10″]
Close Menu